woensdag 18 september 2013

Wat als.... ABN AMRO 16.000 klanten van Deutsche Bank overneemt?

16.000 bedrijven komen in de problemen doordat Deutsche Bank hen vanaf 1 november niet langer als klant wil hebben. Noodzakelijke investeringen worden vooruitlopend op het afscheid niet langer gefinancierd. Overstappen naar een andere bank is in de meeste gevallen geen optie. Niet nieuw, want ruim voor het artikel in het Financiƫle Dagblad van zaterdag had dit probleem ook al de landelijke pers gehaald.
Wat als ABN AMRO deze bedrijven (onder andere agrarische bedrijven, horeca, autobedrijven) de helpende hand zou reiken, dacht ik toen ik het las.
Het waren tenslotte oud-klanten die wegens de fusie tussen ABN AMRO en Fortis verplicht werden te gaan bankieren bij Deutsche Bank. Zij hadden toevallig een rekening bij kantoren die onderdeel uitmaakten van af te stoten bedrijfsonderdelen door ABN AMRO aan Deutsche Bank.

De voordelen van ABN AMRO zijn evident. Het PR-effect zal enorm zijn: eindelijk een bank die het MKB helpt in plaats van belemmert. Als staatsbank dient zij het algemeen belang door deze bedrijven te blijven financieren. Waarom dan niet indirect staatssteun verlenen? Uiteindelijk zullen deze bedrijven toch financieel geholpen worden. De Nederlandse overheid kan het eenvoudigweg niet maken niets te doen. Het marktaandeel van ABN AMRO zal hiermee ook direct door toenemen. Altijd goed bij een beursgang, nietwaar?

Nadeel zou kunnen zijn dat voor de financieringen van deze bedrijven voorzieningen moeten worden getroffen en de winst van ABN AMRO wordt gedrukt. Maar ook dat is eenvoudig te ondervangen door de Nederlandse Staat hiervoor garanties te laten stellen voor de ongedekte risico's.
Doel moet zijn deze bedrijven 'lucht' te geven, zodat zij hun financiƫn op orde kunnen brengen en broodnodige investeringen kunnen doen. Als dat allemaal is gelukt, kunnen deze bedrijven uiteindelijk ook hun kredieten inlossen.

Deutsche Bank blij, ABN AMRO blij, Nederlandse Staat blij, maar vooral ondernemers blij.


N.B.: Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en vertegenwoordigt in geen enkel opzicht het beleid en standpunt van ABN AMRO Bank N.V.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten