donderdag 22 augustus 2013

Vijf problemen van de RABO

In de Volkskrant staat een goed artikel over de problemen waar de RABO momenteel mee te maken heeft. De rating is nog steeds uitstekend, maar staat onder druk en kredietbeoordelaars zijn kritisch.
Vijf factoren die het de RABO niet gemakkelijk maken.
1)      Slechte kredieten
2)      Coöperatie-structuur
3)      Bestuursperikelen
4)      Het Libor-schandaal
5)      Ledencertificaten
Omdat het artikel niet is te delen hieronder een recap.

1) Slechte Kredieten
De Rabobank is sterk vertegenwoordigd in de probleemgebieden (binnenvaart, bouw, tuinbouw, horeca) van de Nederlandse economie én de belangrijkste financier van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Dochtermaatschappij MAB (ontwikkeling commercieel vastgoed) wordt de komende twee jaar afgebouwd.

2) Coöperatie-structuur
In de laatste campagne profileert de RABO zich nadrukkelijk als een bank met een de coöperatiestructuur met 136 lokale RABO-banken. Deze structuur staat sterk onder druk mede ingegeven voor strenger toezicht en digitalisering.

3) Bestuursperikelen
Het rommelt de laatste tijd in de raad van bestuur van de Rabobank. Interne strubbelingen tussen de algemeen directeur en en financieel directeur, demotie en verminderd functioneren van het  hoofd van de grootzakelijke divisie, verantwoordelijk voor de betrokkenheid van de Rabobank bij het Libor-schandaal.

4) Het Libor-schandaal
De Rabobank is lid van het internationale bankenpanel dat de Libor-rente bepaalt. In juni 2012 werd duidelijk dat de banken in het panel de rente hadden gemanipuleerd. Het persbureau Bloomberg meldde een paar maanden geleden dat de Rabobank waarschijnlijk voor 337 miljoen euro zal schikken.

5) Ledencertificaten
De Rabobank heeft een hoop obligatiehouders. De bank heeft 277 miljoen ledencertificaten uitgegeven met een gezamenlijke waarde van 6,6 miljard euro. Dat kapitaal is onderdeel van het eigen vermogen van de bank. De leden proberen deze waardepapieren sinds enkele maanden op grote schaal te dumpen. De vlucht van de certificaathouders bedreigt daarom de vermogenspositie van de bank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten