woensdag 7 augustus 2013

2014: People, Planet, Profit

Vakantie. Los komen van het werk. Andere dingen doen en zien. Opladen. Inspiratie opdoen. Terugkijken. Vooruitblikken. Wat brengt 2014 ons? Een gesprek met ondernemers vorige week bracht duidelijkheid in wat volgend jaar hoog op de agenda staat: Duurzaamheid. Bedrijven realiseren zich steeds meer dat denken vanuit de people-planet-profit gedachte noodzakelijk is om ook in de toekomst te kunnen leven en ondernemen.

Ondernemers zijn nog op zoek naar de manier waarop zij invulling zullen geven aan de 3 P's. Duidelijk werd ook dat 'duurzaamheid' een begrip is, dat op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd. Voor sommigen is het verankerd in hun businessmodel en zit het als het ware in de genen van het bedrijf, de ondernemer en de medewerkers, voor anderen bestaat het uit iets teruggeven aan de maatschappij. Social Entrepreneurship en Social Entreprises kwamen eveneens ter sprake.

In de 'strijd'  voor maatschappelijke verbeteringen, een schoner milieu en duurzame winst is maar beperkte vooruitgang geboekt. De inspanningen van overheden, maatschappelijke organisaties en goede-doelen-organisaties hebben niet geleid tot de noodzakelijke verbeteringen. In sommige sectoren zijn de uitdagingen juist groter geworden. Deze tijd vraagt daarom om een nieuwe aanpak en een andere vorm van ondernemerschap. Daar liggen mogelijkheden voor Social Enterprises. Deze bedrijven verdienen aan producten en diensten die maatschappelijke impact creëren. Met hun businessmodel behalen ze een gezond financieel rendement en houden zo hun eigen broek op. Social entrepreneurs onderscheiden zich van ‘gewone’ ondernemers door de maatschappelijke winst en sociaal rendement voorop te stellen. Zij ontwikkelen duurzame oplossingen voor onze hedendaagse problemen door middel van innovatief ondernemerschap. Social Entrepreneurs overstijgen de gangbare businessmodellen en filantropie en zijn voorhoedelopers in het ontwikkelen van een gezonde economie, waarin sociale, ecologische en economische waarden hand in hand gaan. (bron; Social Enterprise NL).

Onze wereld, onze maatschappij, onze manier van organiseren en economie bedrijven zijn dus sterk in beweging. De oude manier van ondernemen en organiseren is zijn houdbaarheidsdatum al lang gepasseerd. Zoals ook Ban Ki-moon, de huidige secretaris generaal van de Verenigde Naties, heeft gezegd dat ons huidige model van economische ontwikkeling en groei in feite suïcidaal is. Het roer moet radicaal om. Laten we daar in 2014 mee beginnen

1 opmerking:

  1. Goed artikel!

    De strijd voor maatschappelijke verbeteringen loopt inderdaad een stuk minder hard dan zou moeten. Toch vind ik het typisch dat je vervolgens zegt "Laten we daar in 2014 mee beginnen". Waarom wachten?

    Veel bedrijven starten met dit soort wijzigingen inderdaad pas op 1 januari. Toch is het bij People Planet Profit van belang dat je nu al gaat plannen, uitproberen en invoeren

    Nogmaals, een goed artikel, en we gaan er goede jaren van maken!

    BeantwoordenVerwijderen