maandag 1 juli 2013

SEPA is coming! (and is here to stay)

SEPA, wie heeft er niet van gehoord? Meer dan de helft van de bedrijven in de sectoren cultuur, recreatie en sport, horeca en bouw. Zo blijkt uit de laatste SEPA-monitor van de DNB. Uit  deze DNB-monitor blijkt verder dat 53% van de MKB-ondernemingen (tot 200 werknemers) nog niet is begonnen met de voorbereiding op de nieuwe standaard voor overschrijvingen. . Vanaf 1 februari 2014 gaan betalingen in de Eurolanden via één betaalsysteem en komen de afzonderlijke systemen per land te vervallen. En die datum is 'hard'. Dat vraagt van bedrijven dat zij hun administratie hierop aanpassen. Consequentie van  niet aanpassen is, dat zij geen betalingen kunnen uitvoeren of ontvangen. Voor bedrijven kan het bijzonder onaangenaam zijn als zij hun leveranciers niet op tijd betalen of hun vorderingen niet ontvangen. Het kan de cash flow verstoren en daarmee het gehele logistieke proces.
Niet alle bedrijven worden in gelijke mate geraakt door de invoering van SEPA, waarmee overigens al jaren geleden is gestart. Waar wel veel bedrijven zich op verkijken is, dat SEPA niet alleen betrekking heeft op het betalingsverkeer met het buitenland, maar ook op het betalingsverkeer in Nederland. Dat heeft alles te maken met de invoering van het IBAN-nummer voor alle betalingen in de Euro-zone.


Alle bedrijven krijgen hiermee te maken, maar vooral bedrijven die op dit moment gebruik maken van acceptgiro's en incasso's zullen hun administratie hierop moeten aanpassen. Van alle debiteuren zullen de rekeningnummers moeten worden omgezet naar hun IBAN-equivalent. Incassanten zullen ook nieuwe machtigingen moeten ontvangen wegens nieuwe (SEPA-)voorwaarden. Heel veel werk dus waar geen enkele ondernemer echt zin in heeft. Dat blijkt ook uit onderstaande grafiek uit het DNB-factsheet.


Een aparte categorie vormen de verenigingen en stichtingen. Vaak gerund door vrijwilligers of met een beperkte bezetting op de administratie. Daardoor is het ook de kwetsbaarste groep en het verklaart de lage score voor bedrijven uit de sector cultuur, recreatie en sport. Met behulp van een online seminar heeft ABN AMRO deze kwetsbare groep vorige maand geprobeerd op weg te helpen. 

Bedrijven hebben op de kop af nog 7 maanden de tijd om SEPA-proof te zijn. Voorzover deze nog niet begonnen zijn: alle begin is moeilijk, maar een goed begin is het halve werk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten