dinsdag 22 januari 2013

We salute the rank, not the man

Ik moest vandaag denken aan deze quote uit "Band of Brothers" toen ik de kop in de kop in de Volkskrant Online las: "Nederland is vertrouwen in leiders kwijt". Hierin staat dat de belangrijkste redenen voor het verlies van het geloof in de overheid incompetentie en fraude zijn. Bij het bedrijfsleven zijn dat fraude en verkeerde drijfveren zoals hoge bonussen. Het vertrouwen in de technische sector is het hoogst en en die in de financiële dienstverlening en banken het laagst. Gebrekkige regulering, bonussen, belangenverstrengeling en schandalen zijn de voornaamste oorzaken bij het dalende vertrouwen in banken.
Aan de basis ligt een onderzoek van Edelman Insights  (zie de presentatie hieronder). Indrukwekkende cijfers die je als marketeer van ABN AMRO niet direct vrolijk stemmen.
Als marketeer zie je deze ontwikkeling wel terug in de cijfers over merkvoorkeur, sentimenten, en vertrouwen. Er hoeft maar iets te gebeuren in de financiële wereld of de cijfers maken een duik. Daar kan geen campagne tegenop. Het maakt daarbij ook niet uit of het in Nederland of daarbuiten gebeurt,
wel of niet betrekking heeft op ABN AMRO. Alleen al nieuws over bonussen kan een dip teweeg brengen. Ik realiseer me dat ik het woord 'buitensporig' al niet eens durf te noemen. Het woord 'bonus' is al te veel besmet; bonussen zijn per definitie buitensporig.

Terug naar "Band of Brothers". Als bank zullen we het vertrouwen van onze klanten moeten zien terug te verdienen. Maar het is goed om daarbij onderscheid te maken tussen de instituties aan de ene kant en de bestuurders aan de andere kant. Tijdens de kredietcrisis merkte je dat al. Klanten (bedrijven, ondernemers) konden heel goed de sentimenten scheiden rond de graaiers (de bestuurders van financiële instellingen) en 'de bank' als financier. Men benaderde dat toch heel zakelijk. Goed ook rekening mee te houden en reden om het niet zó somber in te zien.
Een andere reden voor optimisme is dat klanten ook onderscheid maken tussen de bestuurder op afstand (het hoofdkantoor) en de adviseur die dicht bij hem staat. Of zoals een klant het verwoordde: "het hoofdkantoor bepaalt de regels, de adviseur regelt het". Ik heb er vertrouwen in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten