vrijdag 16 november 2012

Van Lanschot kiest


Van Lanschot heeft vorige week afscheid genomen van een deel van haar zakelijke klanten. Ze zijn te klein of leveren te weinig op. In ieder geval wil Van Lanschot (Bankiers) deze ondernemers niet meer als klant. Bedrijven met een omzet van minder dan Eur. 5.000.000 moeten op zoek naar een andere bank. Succes!

De plannen komen voort aan een verdere aanscherping van de ambities van Business Banking om grotere familiebedrijven te begeleiden. Van Lanschot is van mening dat een duidelijke focus essentieel is voor een goede bedrijfsvoering. De vraag is wel wat zij bedoelen met een 'goede' bedrijfsvoering.
Het zal er op neer komen dat kleinere bedrijven geen directeur hebben die voldoet aan de vermogenseisen van Van Lanschot Private Banking (vrij besteedbaar vermogen > Eur. 250.000).

Opmerkelijk is dat de klanten vorige week op de hoogte zijn gesteld dat de dienstverlening in 2012 (!) versneld zal worden afgebouwd. Kan het dan langzamer met nog geen twee maanden te gaan? Is het reëel dat bedrijven - zeker wanneer ze eeen financiering hebben - binnen twee maanden hun bankzaken elders hebben ondergebracht? Daarnaast moet de administratie van zo'n bedrijf heel veel aanpassen, niet alleen hun aansluiting op een nieuw internet bankieren systeem.

Nog opmerkelijker is dat de brief is gebaseerd op informatie die Van Lanschot heeft vastgelegd over het bedrijf. Mocht dit niet correct zijn, dan bespreekt Van Lanschot graag welke dienstverlening wel past. Als ondernemer zou ik in dit stadium daarvoor vriendelijk bedanken. Dit klinkt als "we willen u niet als klant, maar als we het mis hebben, dan bent u weer van harte welkom".
De concurrentie is hier natuurlijk ontzettend blij mee. Het biedt een uitgelezen kans om nieuwe relaties aan te trekken in een markt die weinig beweging te zien geeft.

De nieuwe strategie heeft ongetwijfeld ook te maken met nieuwe financiële eisen (bijvoorbeeld Basel III) die aan banken worden gesteld. Friesland Bank kon dat niet waarmaken.
Is Van Lanschot de volgende bank die rijp is voor overname?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten