dinsdag 20 november 2012

Oranje is ING

Donderdag start ING met een nieuwe campagne "Oranje is ING". Met deze campagne communiceert ING de aangescherpte strategie voor de Nederlandse markt. ING scherpt ook haar positionering aan. De ambitie is om de voorkeursbank van Nederland te worden. Dat is hard nodig, want juist onder de eigen klanten is de voorkeur voor ING opvallend laag.


Maar wat is er zo vernieuwend aan deze campagne? Als je het persbericht er op naleest, valt de inwisselbaarheid van geclaimde voordelen op. Deskundigheid, actief, persoonlijk, betrokken, het zijn ook eigenschappen die door ABN AMRO en RABO naar buiten worden gebracht. Hoe wil ING dan uit haar 'stuck in the middle' positie in het Needscope model (TNS NIPO) komen? Gaat ING de positie van RABO opzoeken? Nee dus. In de Slideshare presentatie staat ze de oude positie van de Postbank willen claimen (vrijheid en affinitiet). Dat wekt wat verbazing gezien 'Wij kiezen daarbij voor een positie naast onze klant, op basis van gelijkwaardigheid, iemand die je met raad en daad bij staat'.

Andere vraag is of er een Oranje-mentaliteit is. Wat is deze? Is dit de Hollandse mentaliteit? Van randstedelingen? Ik vermoed dat we weer  terecht komen in een discussie of die er wel is. ING komt zelf al tot 23 verschillende interpretaties. Vallen die allemaal onder één noemer te vangen?

Ik zal de komende weken en maanden de reacties in de gaten houden. Ik zal ook met belangstelling de ontwikkeling volgen van de merkvoorkeur van ING klanten. Als er iets nieuws te melden valt, laat ik dat hier weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten