maandag 5 november 2012

Opening ABN AMRO's WereldWeken

Vandaag was de opening van ABN AMRO's WereldWeken in de Convention Factory in Amsterdam. Met de WereldWeken presenteert ABN AMRO zich als bank voor ondernemingen die internationaal zaken (willen) doen. Naast Joop Wijn (ABN AMRO Commercial & Merchant Benking) gaven ook Erik Varwijk, Directeur KLM en EVP Air France KLM International & the Netherlands, Pieter Zwart, CEO en oprichter Coolblue, Barbara van Kolfschoten, CEO Witteveen B.V. en Rob Baan, eigenaar Koppert Cress 'acte de presence'.

Joop Wijn lichtte de strategie van ABN AMRO toe en ging kort in op het rapport van het Economisch Bureau van ABN AMRO over de concurrentiekracht van Nederland. Erik Varwijk gaf in een boeiend betoog de belangrijkste ervaringen van KLM met zakendoen in het buitenland: wees flexibel, ken de lokale markt, blijf volhardend, let op aanbod leveranciers, pas communicatie aan. Maar de belangrijkste was wel: wees daar waar jouw klanten zijn. Hij illustreerde dit met de activiteiten van de KLM op het gebied van Social Media.

Pieter Zwart, Barbara van Kolfschoten en Rob Baan gingen kort in op hun bedrijfsactiviteiten. Jammer genoeg kwam hier het Internationaal zakendoen niet helemaal uit de verf. Duidelijk werd wel dat Internationaal zakendoen vaak niet het resultaat is van een uitgekiende strategie, maar meer van kansen zien en grijpen. Als blijkt dat het goed gaat, is dat reden om internationale activiteiten uit te breiden. Pas dan gaat het een rol van belang spelen in de bedrijfsstrategie en wordt het ingezet om risico's van het ondernemen te spreiden.

En zoals gebruikelijk bij dit soort bijeenkomsten werd afgesloten met een goede netwerkborrel. Proost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten