woensdag 7 november 2012

Koude douche

Vandaag heb ik een bijeenkomst georganiseerd met zakelijke relatiemanagers van ABN AMRO. Doel was informatie te verzamelen over hoe onze klanten aankijken tegen hun creditgeld. Wat is belangrijk voor hen? Welke afwegingen maken zij?
Na een zeer nuttige 3 uur hierover te hebben gesproken, waarbij veel kennis, ervaring en informatie is uitgewisseld, sloot ik af met de vraag hoe onze campagne Cash management door hun wordt beleefd. De antwoorden van mijn collega's waren als een koude douche.We (marketing) hebben veel tijd en moeite gestoken in deze campagne. Ondernemingen kijken in economische lastige tijden kritisch naar hun interne organisatie. Maatregelen om efficiency te verbeteren en zo kosten te besparen staan hoog op de management-agenda. Met onze campagne haken we daar op aan. Verrassend was daarom de reactie van de relatiemanagers. Hoezo Cash management? Financieren! Hun aandacht richt zich op kredietbeheer.

Het toont maar weer eens aan dat je niet alleen je marketingactiviteiten moet richten op je externe klanten, maar ook op je interne klanten. Dat is hier duidelijk nagelaten; we dachten te weten wat er leefde, maar dat blijkt nu toch anders te liggen.
Je kunt natuurlijk stellen dat de campagne ook de positionering van ABN AMRO ten goede komt, maar het effect is duidelijk minder, wanneer de interne activatie niet werkt. Jammer. Gemiste kans.

Anyway, zoals gezegd was de bijeenkomst succesvol en hebben we veel inzicht gekregen in allerlei zaken op het gebied van creditgeld. Natuurlijk gaan we aan de klanten zelf vragen wat hun motivaties zijn, hun overwegingen en hun emoties. De eerste gesprekken vinden deze week al plaats.
De uitkomsten zullen worden omgezet in concrete marketingactiviteiten. En wat we dus ook vandaag hebben geleerd: eerst nagaan wat de verwachtingen en prioriteiten zijn van onze interne klanten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten