maandag 26 november 2012

Dé trends van 2013

Het is weer begonnen. De jaarlijkse tsunami aan trends, verwachtingen en voorspellingen voor 2013.
Trendwatchers kijken weer vooruit, daar zijn het tenslotte trendwatchers voor, en op veel sites wordt terug gekeken op 2012 en de trends die werden verwacht. Op Marketingfacts was het eerste artikel hierover te lezen. Conclusie: we kunnen weer tevreden over onze trendwatchers zijn. Om volgend jaar mee te kunnen dingen, staan hieronder mijn trends (voorspellingen) voor 2013, waarmee ik hoop in de top 3 te eindigen:
1. de verwachte trends voor 2013 komen niet allemaal uit
2. eind 2013 worden nieuwe trends voor 2014 uitgesproken
3. er steekt één nieuwe trendwatcher de kop op

In de eerste terugblik op 2012 wordt al duidelijk dat onze trendwatchers er niet helemaal naast zitten, maar ook niet alles goed voorspeld hebben. Het is net de Lotto (of de Toto). Waar het volgens mij om zou moeten gaan, is wat er op de langere termijn gebeurt. Voor de duidelijkheid: een trend is een koers die zich gedurende een langere periode in een bepaalde duidelijke richting beweegt.


Wanneer ik artikelen over trendverwachtingen lees, heb ik vaak het idee dat de trendwatchers de evenknie zijn van het KNMI, maar dan in hun eigen vakgebied. De overeenkomst is ook groot. De verwachtingen van het KNMI zijn soms goed en soms zitten ze er helemaal naast. Er is ook ook een verschil. Waar KNMI spreekt van verwachtingen, zijn de trends van de trendwatchers geen verwachtingen, maar voorspellingen.


Op de site van Trendslator wordt duidelijk uitgelegd waar het uiteindelijk om gaat. Uit ontwikkelingen op korte termijn de grote lijn destilleren en vandaar uit een trend beschrijven. En daar gaan trendwatchers volgens mij vaak de mist in. Ze proberen ontwikkelingen te vertalen in trends voor datzelfde jaar. Met als resultaat dat er elk jaar nieuwe trends zijn. Ik wil er voor pleiten dat onze trendwatchers wel de ontwikkelingen beschrijven, maar die vervolgens vertalen naar trends voor de langere termijn. Eén keer per jaar een update over die trends lijkt mij meer dan voldoende. En voor het weer van morgen kijk ik wel op de site van het KNMI. Of op Buienradar wanneer ik wil weten of het zo direct nog droog blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten