zondag 15 april 2012

Ik beloof

Bankiers en andere medewerkers van financiële ondernemingen moeten verplicht een eed of belofte afleggen. Dat staat te lezen op NU.nl vandaag. Ik en 249.999 anderen die werkzaam zijn bij financiële ondernemingen zullen dit en volgend jaar plechtig beloven de klant centraal te stellen en integer te zijn (en blijven).

De vraag is of dit voldoende is om de moraliteit van alle bankiers te waarborgen. Een simpele vergelijking met andere sectoren laat zien dat een eed of belofte geen garantie is voor moreel verantwoord gedrag.
Te beginnen bij politici die beloftes doen om die te kunnen verbreken, artsen die gaan voor geldelijk gewin en last but not least de katholieke kerk. En dan heb ik het geen eens over de huwelijkstrouw.

Wat gebeurt er wanneer iemand niet de eed wil afleggen? Logisch gevolg zou zijn dat hij of zij op staande voet wordt ontslagen. En hoe wordt verder getoetst of hij of zij wel moreel zal handelen? Wordt het onderdeel van ons jaarlijkse beoordeling? Welke maatregelen worden genomen bij onvoldoende klantgerichtheid? Minimaal wordt zo'n iemand uit het ambt gezet met tenminste een voorlopige schorsing. Een zwaardere maatregel is dat er gevangenisstraf volgt op overtreding. Bijvoorbeeld wanneer ten onrechte krediet is verleend doordat de leencapaciteit is overschreden. Zwaarste maatregel is het publiekelijk aan de schandpaal nagelen. Maar dat deden we toch al?

Het lijkt er meer op dat de politiek weer een maatregel neemt om goede sier mee te maken. Met realiteitszin heeft het echter weinig te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten