dinsdag 24 april 2012

Geld en Krediet: van alle tijden

Afgelopen weekend heb ik een boek gelezen dat een aardige beschouwing gaf over de financiële wereld en de banken in het bijzonder. In het boek werd onder andere aandacht besteed aan de eerste bankencrisis in Engeland (ca 1793). Daarvóór al was er een bankencrisis geweest in Frankrijk (rond 1720). Beide waren het gevolg van onvoldoende dekking voor de uitstaande verplichtingen. Het boek gaat ook in op de praktijken van bankiers: oorlogsleningen, bankzwendel, kleine en grote dieven. Het merendeel gaat echter in op de omvang en de macht van de banken en de gevaren van het moderne bankwezen. De vraag wordt opgeworpen "zijn bank-hervormingen mogelijk?". Kern van het boek is het concept dat het bankwezen als belangrijkste taak heeft de financiering van de gehele economische, maar ook culturele opbouw. De centrale bank heeft hierbij onder andere als rol de internationale handel te ondersteunen en te reguleren. Meer in detail: er wordt ook besproken hoe voor de dekking van de uitgaven belasting op luxe-artikelen, maar ook op alcohol verhoogd moet worden. Heel lezenswaardig.

Ik hoop dat het boek nog te verkrijgen is. De titel luidt "Geld en Crediet" en is geschreven door P.J. Schmidt (uitgeverij De Vlam). Jaar van uitgifte: 1934.
Zo zie je maar weer, een bankencrisis is van alle tijd. Of is de mentaliteit van de bankiers in de loop van de tijd er niet beter op geworden?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten