woensdag 25 april 2012

De Marketing Dagen 2012

Gisteren en vandaag waren De Marketing Dagen 2012 in de Jaarbeurs in Utrecht. Gisteren heb ik laten lopen, maar vandaag zag ik mijn kans schoon. Op het programma stond namelijk het MarketingTrend onderzoek 2012 en een aansluitend debat. Het onderzoek is gehouden door Berenschot in samenwerking met Marketingtribune. Opvallend is dat de trends een mix zijn van ontwikkelingen op het gebied van middelen (Social media, Mobile marketing) en strategie (klant, accountability, brandmanagement).
De uitkomsten waren voor mij vrij verrassend. Enkele open deuren (Klant centraal en Social media), maar ook eye-openers, en niet altijd positief. Brandmanagement wordt door collega's minder belangrijk gevonden, Accountability stijgt met stip, evenals Relevantie. Verder zouden veel trends geen of beperkte impact hebben op channelmanagement. Hallo! Om het nog mooier te maken: social media wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het verzenden van boodschappen. Hoezo converseren en dialoog? Het marketinggilde heeft nog een lange weg te gaan.

In het debat werd natuurlijk ook gesproken over Social media. Dat varieerde van social media als strategie tot social media als 'oude wijn in nieuwe zakken'. Ik ben het er mee eens dat het een middel is en geen doel op zich, maar om het als 'nieuwe zak' te bestempelen is toch wel heel simpel gesteld. Het bedrijf dat dit beweert (een heel maatschappelijk betrokken financiƫle instelling in het midden des lands), ontkent dat hun klanten hier te vinden zijn - en missen een deel van de conversatie - en begrijpen niet dat er geconverseerd kan worden, in tegenstelling tot de 'oude zakken'. Gemiste kans.
Hierna weer snel aan het werk gegaan. DMD 2012 deed mij meer denken aan de huishoudbeurs voor marketeers dan aan een event voor en door marketeers. De producenten van relatiegeschenken, weggevertjes en pennen hebben weer goede zaken gedaan.

Het rapport is binnenkort te downloaden van de site van Berenschot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten