zondag 8 mei 2011

Privacy? Forget it!

Telecombedrijven zijn verplicht gegevens over het belgedrag van hun klanten op te slaan. Hiermee kunnen de verschillende overheidsdiensten die belast zijn met beveiliging en opsporing het gedrag en de contacten van hun burgers traceren. De maatregel is bedoeld als extra middel in de strijd tegen criminelen, maar vooral ook terroristen. Niet voor niets doen de telecombedrijven dit al vijf jaar lang. De Volkskrant van zaterdag 7 mei 2011 wijdt hier een artikel aan. Niet alleen telecombedrijven, maar ook de bekende bedrijven als Google, Facebook en RTL gebruiken de gegevens van hun klanten voor andere doeleinden dan waarvoor die gegevens zijn bestemd. Wie nog denkt dat hij of zij anoniem over straat kan gaan, heeft het mis.


Waarbij ik aanteken dat de telecombedrijven de verplichting hebben dit te doen. Is dit een ramp? Wat heb je te vrezen als je niets op je kerfstok hebt? Je hebt er toch baat bij? Neem nou Groupon. De eerste keer dat ik de site bezocht, werd mij al direct een aanbieding uit Amstelveen gepresenteerd. 10 kilometer van mijn woonplaats. Toeval? Denk het niet.
Moeten we blij zijn met deze ontwikkeling? Eerlijk gezegd ben ik wel blij dat ik relevante informatie ontvang. Wat moet ik met aanbiedingen uit, bijvoorbeeld, Roermond? Maar ik realiseer me ook dat de informatie die over mij wordt vastgelegd, misbruikt kan worden. Goed voorbeeld hiervan is Sony en de informatie over creditcards van gebruikers van het PS-netwerk. En dat ging nog onvrijwillig. Tomtom daarentegen verstrekte vrijwillig gegevens. Waar nota bene door de politie misbruik van werd gemaakt.

Voorbeelden genoeg dat onze privacy op straat ligt. Vrijwillig door ons opgegeven of zo slecht beschermd dat wij daar zelf geen controle meer over hebben. Heeft het bewaren van onze gegevens door telecombedrijven overigens effect gehad op criminaliteit en terrorisme? Nee. In Duitsland is daarom de betreffende wetgeving vervallen. Wie had dat gedacht?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten