maandag 25 april 2011

Cash is king

Op Finno.nl stond enige tijd geleden een artikel "Rabo: We willen contant vervangen door mobiel betalen". Hieronder mijn commentaar.

De eerste keer dat ik die uitspraak van de RABO tegen kwam dacht ik “dream on”. Als fervent gebruiker van Pin en chip heb ik vaak een minimum aan contant geld op zak, vaak papier en eigenlijk nooit meer muntgeld. Dat was dus jammer voor de collectant die onlangs voor de deur stond. Dat is tenminste één beweging die organisaties of bedrijven moeten ondernemen: inspelen op pin & chip. Inmiddels zouden bedrijven pinnen als service voor hun klanten moeten beschouwen en niet als een kostenpost. Afgelopen zaterdag nog moest ik bij de twee verschillende (voor mijzelf en mijn dochter) kappers contant afrekenen. Typisch een branche die als ‘laggard’ kan worden beschouwd in het adoptieproces van pin. Natuurlijk niet genoeg geld op zak wat een extra tochtje naar de dichtstbijzijnde geldautomaat betekende. Ik heb hier maar geen kosten voor in rekening gebracht …


Wat cijfers. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat er nog circa 840 miljard euro aan papiergeld in omloop is. De afgelopen jaren is de hoeveelheid cash met 11 procent gestegen. Tweederde van alle transacties gebeurt nog altijd cash. Vorig jaar waren er nog 5,5 miljard cashtransacties. In dat licht is de uitspraak van RABO heel erg ambitieus en weinig realistisch.
Naast branches die terughoudend zijn in het gebruik van pin (joost mag weten waarom, de fiscus is goed op de hoogte wat voor omzet bedrijven in bepaalde branches behalen), is het soms ook goed gebruik om contant af te rekenen. Naast de bijvoorbeeld de horeca- en kappersbranche wordt ook in de detailhandel (inkoop) veel cash gebruikt. Tenslotte moet je als ondernemer toch ook dat cash geld dat jouw klanten leveren weer kwijt? Je ziet overigens wel een draai naar het gebruik van pin. Zelfs op de overbekende Albert Cuyp (-markt) zie je nu vaak een bord “hier kun je pinnen” aan de kraam hangen. Het My-order-systeem voor afrekenen in de horeca is een ander voorbeeld van de verschuiving van cash naar een virtuele portemonnee.

Nog een andere reden waarom contant geld in omloop zal blijven: de behoefte bij de consument. Uit (andere) onderzoeken blijkt dat de consument meer controle denkt te hebben over zijn of haar uitgaven. Andersgezegd: je kunt uitgeven wat je in jouw portemonnee hebt. Niet meer. En die behoefte zal voorlopig wel blijven bestaan.

Over het argument van beschikbaarheid en storingen. Hierboven meldde ik al mijn probleem met onvoldoende contant geld op zak. Heeft niemend vroeger bij de kassa gestaan met te weinig geld op zak? Ik vergelijk dat gemakshalve maar met een storing in PIN-apparatuur. In beide situaties kun je niet betalen.
Ook met betrekking tot veiligheid zijn er zowel voors als tegens waarom contant geld blijft of verwijnt. Fraude vind je terug bij pin (skimming) als cash (vervalsingen). Uit oogpunt van overvalgevoeligheid slaat de meter echter uit naar cash. Pin is in dat opzicht  duidelijk veiliger, zeker voor de detaillist.

Tenslotte nog dit: het geldcircuit houdt niet op bij de nederlandse grenzen. Een invoerverbod op contant geld heb ik nog nooit gezien. Toeristen, bedrijven, e.d. zullen cash blijven invoeren en hiermee willen betalen. Of willen we deze doelgroep stimuleren een betaalkaart aan te schaffen (prepaid)? Misschien een nieuwe markt? Pakt Finno.nl dit op?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten