vrijdag 31 december 2010

Trend 2011: de kloof tussen connected en unconnected

Korpschef Bert Wijbenga van de politie Flevoland stopt met per direct met twitteren. Was te lezen op DeTelegraaf.nl. Dit was naar aanleiding van de schorsing van de districtschef in Emmen in verband met haar twitteraffaireOp dit bericht op Telegraaf.nl zijn veel reacties gekomen. Veel daarvan gingen over het nut van twitter. Strekking was dat twitter zonde van de tijd is, dat de politie (en iedereen) hun tijd beter kan besteden aan iets anders. 


Ik realiseerde mij dat er een kloof bestaat tussen een massa mensen die nog helemaal niet connected is en zij die dat wel zijn, of denken connected te zijn. En ik zie die kloof alleen nog maar groter worden. Deel van het probleem is dat degene die connected zijn denken dat iedereen dat is of tenminste wil zijn. Als je elke dag twittert, blogt of op een andere manier bezig bent met social media en online bent, krijg je snel een andere kijk op de werkelijkheid. Verkokering heet dat. 


Tegelijk wordt de achterstand van de unconnected groter en groter. De grijze golf zal de ontwikkelingen maar gedeeltelijk kunnen volgen; omdat ze het niet willen, omdat ze het niet kunnen door gebrek aan de juiste middelen. Voor de connected zijn de middelen geen probleem. Niet alleen de wil om bewust connected te zijn, als wel de wens om mee te gaan in de vaart van Apple (iPod, iPad, iPhone, MacBook Air) en erbij te willen horen is een belangrijk aspect. Wanneer ik om mij heen kijk naar collega's en vrienden, is goed te zijn hoe de marketingmachine van Apple werkt. 


Niet onderzocht, maar aannemelijk is, dat ook het opleidingsniveau hier een rol bij speelt. Kort door de bocht: als je elke dag moeite hebt om de financiĆ«le eindjes aan elkaar te knopen, ligt je prioriteit niet bij Apple of Social Media. Je pluist - offline - de folders uit op aanbiedingen.
De komende jaren zal ook dit verschil - de kloof tussen de have's en de have's not - groter worden. Niet in de laatste plaats door het beleid van Mark Rutte c.s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten