zaterdag 18 december 2010

SEPA: betaalmarkten in beweging

Single Euro Payments Area. Ook wel bekend onder de naam SEPA. Vast wel van gehoord. Eén Europese betaalmarkt. Door het wegnemen van internationale barrières en onderlinge verschillen kan de Europese economie makkelijker uitgroeien. Een einde aan kostenverschillen voor betalingen tussen verschillende Europese landen. Banken zijn al vanaf 2007 druk met de voorbereidingen bezig. Begin 2009 was er de eerste stap: overboeken van de rekening van meneer X  naar de rekening van meneer Y. Voor bedrijven en consumenten. Inmiddels - bijna twee jaar verder - zijn al vele stappen gemaakt. Bedrijven kunnen nu ook incasseren. 
Voor de Europese Commissie gaat het allemaal niet snel genoeg. Die wil al dat in 2012 de nationale betaalsystemen plaatsmaken voor één Europese betaalmarkt. Dat is heel ambitieus. Weet de EC wel wat ze vraagt? 


De praktijk leert dat voor alle betrokken partijen (banken, bedrijven, consumenten) het wel even wennen is. Vooral van bedrijven vraagt het forse inspanningen. Niet allen de methode is anders, er gelden ook andere voorwaarden. Dat betekent ook dat interne processen moeten worden aangepast. Voor een afdeling debiteuren (goeiesmorges Jos!) die er rekening mee moeten houden dat incasso's 60 dagen lang terug te boeken in plaats van 30 dagen.  
Recent is er door Enigma Consulting onderzoek gedaan naar de 'SEPA beleving' bij Corporates. Een aantal 'highlights' uit het onderzoek:

  • Nederlandse Corporates zijn zich bewust van SEPA. 90% is bekend met de doelen van SEPA.
  • 69% weet dat een einddatum wordt gecommuniceerd, waarop SEPA compliancy verplicht is.
  • Er wordt steeds meer actie ondernomen. 48% heeft een impactanalyse gedaan en reserveert op basis hiervan budgetten voor 2011.
  • 28% heeft een SEPA project gestart (versus 17% begin 2010). Niemand gebruikt op dit moment de SEPA Direct Debit (SDD), maar SDD wordt wel bij 74% van de projecten betrokken (versus 60% begin 2010).
  • 20% van de Corporates denkt binnen 12 maanden SDD te gaan gebruiken.

(bron: ABN AMRO Bank NV)


Gezien deze resultaten is het niet realistisch te veronderstellen dat al in 2012 SEPA dé betaalmarkt zal zijn. En dan hebben we het nog niet over de consument gehad. Want heb je hier al mee te maken gehad? Misschien heb je via Internet wel eens een SEPA-overboeking gedaan. Maar dat is pas het begin. Zeker in Nederland verandert er veel. De acceptgiro, als typisch Nederlandse betaalvorm verdwijnt. En wat gebeurt er met iDEAL?


Van de banken en de bedrijven wordt de komende jaren veel gevraagd op het gebied van communicatie en voorlichting. Ook de overheid via Postbus 51 zal een duit in het zakje moeten doen om de boodschap tijdig en goed bij de consument te laten landen.  Maar dat heeft veel tijd nodig. 
Nee, de Europese Commissie kan heel veel willen, maar 2012 zal niet gehaald worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten